ارزیابی کیفی و امکان سنجی کاربرد آب زیرزمینی در مصارف آشامیدن و کشاورزی: مطالعه موردی آبخوان کاشان، ایران |
کد مقاله : 1087-IWWA |
نویسندگان |
ابراهیم اقابیکی ارانی *1، سید عباس حسینی2، سامان جوادی3، رضا قضاوی4 1دانشجوی دکتری مهندسی عمران ، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران. 2استادیار گروه مهندسی عمران ، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران. 3گروه آبیاری و زهکشی ، دانشکده ابوریحان ، دانشگاه تهران ، ایران. 4دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین ، دانشگاه کاشان ، کاشان ، ایران. |
چکیده مقاله |
مطالعه کیفی آب زیرزمینی آبخوان کاشان، یکی از آبخوانهای بحرانی در ایران انجام و اطلاعات مربوط به سالهای مختلف با استفاده از اطلاعات حاصل از وزارت نیرو، برداشت های میدانی، نمونهگیری و آزمایشات یونی جمعآوری و تجزیه و تحلیل شد. پارامترهای pH، هدایت الکتریکی و دمای آب زیرزمینی برای 49 نمونه آب گرفته شده در این مطالعه، تا سال 1400 در محل اندازهگیری شد. در این پژوهش بررسی شیمی آب زیرزمینی آبخوان کاشان با استفاده از آنالیزهای آزمایشگاهی کاتیونهای +Na،+ K، +Ca2 و+ Mg2 و آنیونهای - Cl، -HCO3،- NO3 و-2 SO4 انجام شد. هدایت الکتریکی و سختی کل به عنوان شاخصهایی برای تعیین کیفیت آب زیرزمینی و مناسب بودن برای مصرف آشامیدنی استفاده شد. مقادیر این شاخص ها به ترتیب از 1482 تا 37400 میکروموس بر سانتیمتر واز 17/295 تا 03/9882 میلی گرم بر لیتر متغیر بود. بعلاوه مناسب بودن آبهای زیرزمینی برای مصارف کشاورزی با استفاده از نسبت جذبی سدیم (SAR) و درصد سدیم (Na%) تعیین شد. مقادیر SAR از 45/3 تا 16/51 و مقادیر درصد سدیم نیز از 31/35 تا 61/92 درصد متغیر بود. این نتایج نشان داد آبهای زیرزمینی برای استفاده کشاورزی در غالب مناطق مشکوک یا مناسب است. همچنین در این پژوهش مشخص شد که غلظت ترکیبات شیمیایی آب زیرزمینی در آبخوان کاشان بیشتر از حد مجاز توصیه شده برای آشامیدن است. |
کلیدواژه ها |
کیفیت آب زیرزمینی، آبخوان کاشان، آشامیدن، کشاورزی. |
وضعیت: پذیرفته شده |