چالش مصرف سموم کشاورزی با نگاهی به وضعیت موجود در شمالغرب ایران و آلودگی منابع آب و خاک
کد مقاله : 1184-IWWA
نویسندگان
محمد مسافری *1، جعفر یحیی زاده2، یوسف محمدیان2، فرزانه مشتاقی3
1دانشگاه علوم پزشکی تبریز
2دانشکده بهداشت علوم پزشکی تبریز
3سازمان جهاد کشاورزی
چکیده مقاله
سموم کشاورزی به میزان وسیعی جهت کنترل انواع آفات استفاده می شود. حدود یک سوم محصولات کشاورزی دنیا با استفاده از آفت کش ها تولید می شود و تا سال 2020، مصرف جهانی آفت کش ها تا 3.5 میلیون تن برآورد شده است. اگرچه آفت‌کش‌ها برای تولید محصولات زراعی مفید هستند، اما استفاده گسترده از آفت‌کش‌ها به دلیل تغلیظ زیستی و طبیعت پایدار می‌تواند عواقب جدی داشته باشد. بر اساس یافته های محققین 64٪ از زمین های کشاورزی جهان در معرض خطر آلودگی آفت کش ها قرار دارند و 31٪ در معرض خطر بالا هستند. در ایران مصرف سموم کشاورزی تا 27000 تن نیز می رسد. این موضوع به معنی آن است که بازای هر ایرانی سالانه حدود 300 گرم سم در بخش کشاورزی مصرف می شود.
مطالعه حاضر با هدف اصلی تعیین نوع و میزان انواع آفت کشهای مصرفی در بخش کشاورزی و سرانه مصرف آفت کشها در واحد سطح زمینهای کشاورزی در استان آذربایجان شرقی انجام گردید. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که در سال 1397، حدود 2874 تن انواع سموم در اراضی کشاورزی استان آذربایجان شرقی مصرف شده فراوانی کمی انواع آفت کشهای مصرف شده در استان به ترتیب
حشره کش <علف کش < قارچ کش < متفرقه < کنه کش و ضدعفونی کننده است. میانگین کیلوگرم آفت کش مصرفی بازای هر هکتار زمین کشاورزی برابر 5.33 ± 4.21 است.
کلیدواژه ها
سموم کشاورزی، آفت کش، آلودگی محیط زیست، آذربایجان شرقی
وضعیت: پذیرفته شده